Allt du vill veta om hårborttagning med ÄKTA LASER

Allt du vill veta om hårborttagning med ÄKTA laser

Det finns många frågor om laser och här försöker vi att besvara dem alla!

Vad är skillnaden mellan ÄKTA laser och IPL?

IPL är en ljusbehandling med diffust ljus som skickas mot huden via en lampa försedd med filter. Det är en gammalmodig behandling som mest kan liknas med en vaxning som ger en längre effekt. IPL ger mycket sällan ett permanent resultat. Det är också hög risk för brännskador och det gör ont att bli behandlad. Ofta lockas det med bedövningssalvor vilket bara ökar risken för skador. ”IPL laser” existerar inte, IPL är en lampa och inte en laser.

Finns det olika typer av hårlaser?​

LASRAR finns i flera utföranden. För hårborttagning arbetar man med röd laser. Alexandrit, Diodlaser och Yaglaser. Alexandrit fungerar bara bra på hudtyp 1-2, d.v.s. väldigt ljusa personer. Diod och Yag är bäst och fungerar bra på hudtyp 1-4. För hudtyp 5-6 är Yag att föredra. De allra senaste Diodlasrarna är försedda med samtliga 3 våglängder 755, 808 samt 1064nm i en och samma handenhet vilket ger ypperligt bra förutsättning för samtliga hudtyper och hårväxter. En laser har ett koncentrerat ljus som tränger ned i huden med precision och effektivt dödar hårsäcken med minimal risk för skador. Inbyggda kylsystem skyddar huden och reducerar obehaget. En laserbehandling känns men ska inte göra ont. Boka en gratis konsultation så berättar vi hur vi kan hjälpa just dig och du får även göra en testbehandling så att du vet både hur laser fungerar och hur det känns.

Gör hårborttagning med laser ont?

Nej, våra behandlingar är helt smärtfria!

-Har du testat laser tidigare och inte blivit nöjd? Då har du till 99% provat IPL och inte ÄKTA LASER!

-Har du testat laser tidigare och det har gjort ONT? Då har du till 99% provat IPL och inte ÄKTA LASER!

Vad ska man tänka på inför hårborttagning med laser?

 • Avstå från att sola
  -Du bör avstå från att sola 2-4 veckor före samt efter behandling. Solbränd hud reducerar effekten av behandlingen och ökar risken för pigmentförändringar (pigmentförändringar efter behandling är dock mycket ovanligt och ses bara hos mindre än 1 % av patienterna). Använd heller inga brun utan sol produkter.
 • Raka dig innan besöket
  -Avstå gärna rakning någon vecka inför besöket och låt området vila för att undvika irriterad hud. Håret ska sedan rakas 24-48h före behandlingen då en mycket kort utväxt ger bäst effekt.
 • Vaxa, plocka eller blek inte håren
  -Vaxa, plocka eller blek ej håren fyra veckor före din behandling. Lasern verkar nämligen endast på hårsäckar som innehåller hår. Det hjälper inte att färga håren för att få ett bättre resultat, det är färgen in mot och vid hårroten som påverkar resultatet.
 • Kom nyduschad & utan krämer
  -Kom nyduschad och använd INGA krämer, deo etc på kroppen.

Hur fungerar hårborttagning med laser?​

Man brukar räkna med 6-12 behandlingar för att uppnå optimal effekt. Anledningen till detta är att lasern bara kommer åt de aktiva hårsäckarna som är i växtfas. Vilande hårsäckar saknar pigment och upphettas därför inte av laserpulserna. Hårborttagningen kan ta allt mellan några minuter till någon timme beroende på vilka kroppsområden som behandlas. En helkropp tar upp till 3h. Det bör passera 4-12 veckor mellan behandlingarna eftersom man måste vänta tills de vilande hårsäckarna blir aktiva igen, det skiljer beroende på vart på kroppen håren tas bort. En del patienter kan uppleva att det efter några behandlingar ser ut som om de plötsligt fått mer hår. Förklaringen är att de kvarvarande vilande hårsäckarna “aktiveras” av lasern snabbare än de skulle ha gjort utan behandling. Detta är enbart positivt – då får vi enklare bort dessa “nyaktiverade” hårsäckar vid nästa behandling! Hudpartier utan hår eller med bara ”fjun” bör inte behandlas då man istället kan trigga igång hårväxt.

Vad är bra att veta efter en hårborttagnings behandling?​

 • Efter behandlingen kan du få en viss hudrodnad och en liten svullnad. En svalkande Aloe Vera kräm kan kännas skön. I vissa undantagsfall ses enstaka vattenblåsor som försvinner spontant inom 48 timmar. För att minimera risken för pigmentförändringar på huden efter laserbehandling är det viktigt att skydda behandlade kroppsdelar från solen. Detta gäller framför allt de första veckorna efter behandling. Direkt efter en behandling kan du i övrigt leva som vanligt.

Vad menas med intimt brasilianskt/hollywood?

Det är uttryck för hur mycket hår som man väljer att ta bort intimt.

Bikini är när man tar bort längs bikinilinjen så att inget hår syns när man använder en trosa utan string.

Brasilianskt är när man tar bort nästintill allt både på framsida och mellan skinkor.

Hollywood kallas det när man tar bort precis allt hår intimt.

Vi tar bort hår brasilianskt/hollywood på både kvinnor och män.

 

Hur lång tid tar det för att bli hårfri?​

Lasern reducerar hårväxten rejält men du blir inte 100% hårfri. De allra flesta upplever att håret försvinner och att bara mjuka fjun och ev enstaka hår blir kvar. Det skiljer från person till person.

Förutsättningarna är olika. Ljus hy, mörka strån är det på pappret optimala men det finns fler faktorer som påverkar. Hormoner kan väcka slumrande hårsäckar till liv. Vissa kan behöva ”underhålla” med behandlingar genom åren för att ”ta död” på nyväckta hårsäckar. En död hårsäck är och förblir död. Däremot kan slumrande hårsäckar vakna till liv.

Hårborttagning måste få ta lite tid. Då vi inte kan skynda på de olika växtfaserna måste vi anpassa oss till hårstrånas vilotid (Katagen). Det är bara hår i den aktiva växtfasen (Anagen) som vi kan ta bort. Hårborttagning kan ta allt mellan 5-18 månader beroende på vilket område som behandlas. Armhålor och bikini/intimt är enklast och snabbast. Ansiktet kräver oftast fler behandlingar då hårstråna är lite tunnare. Det är också vanligt att just ansiktet kräver underhållsbehandlingar då vi har väldigt många hårsäckar där som kan vakna till liv. Ben och rygg tar oftast längst tid då viloperioden är mycket lång på dessa områden.

Att lasra bort hår är ingen qvick-fix för att få fina ben till våren. Det krävs lite planering men det tycker många med mig att det är värt, men jag vill understryka att resultaten kan variera från person till person. Mest handlar det då om hur många behandlingar man behöver för att bli nöjd. Vissa behöver bara 2-4 behandlingar medan andra kan behöva 10-12 behandlingar (ex väldigt ljusa strån). De allra flesta är dock mycket nöjda och känslan är oftast; -Varför har jag inte gjort det här för länge sen?

Kan man få testa att lasra innan man bokar behandling?​

Givetvis! Det går att boka en GRATIS konsultation. Du får göra en provbehandling så att du vet både hur laser fungerar och hur det känns. Ring eller smsa gärna så får du svar på dina frågor och får veta just dina förutsättningar. 

Kan alla behandlas med vår trippel diod-laser?​

Nej. Det finns flera anledningar till att vissa inte bör behandlas med laser.

Vita strån försvinner inte med laser. Även grått och rödblont hår är svårt med laser. Väldigt tunna, fina strån kan också vara svåra att ta bort. Hårstrået måste innehålla mer pigment än din hud för att kunna tas bort. För att ta bort strån utan pigment (vita/ljusgrå/rödblonda) krävs diametri, dvs man använder en nål som bränner varje enskild hårsäck var för sig. Däremot så kan man oftast hålla tillbaka hårväxten genom lasring men det kräver då att man kontinuerligt går på behandlingar.

Om man har mycket mörk hud eller är väldigt solbränd är diodlaser inte optimalt även om det går. En tumregel är att det ska vara en tydlig färgskillnad mellan hårstråna som man vill ta bort och den omgivande huden. Med de nya Diodlasrarna som liksom vår laser har samtliga tre våglängder i samma handenhet får man dock oftast ett bra resultat även på mörk hy.

Även vid viss medicinering som tex gör dig ljuskänslig och vid vissa sjukdomar skall inte behandling genomföras. Tertracyklin, annan antibiotika, kortison och Roaccutan, är några exempel. Detta går vi igenom i en hälsodeklaration före din behandling.

Kan man lasra på en tatuering?

Nej. Det går inte att ta bort hår på platser där du har en tatuering då  lasern jobbar mot färg och därmed kommer att skada både huden och tatueringen. 

Kan man göra laserbehandling under graviditet?

Nej. Gravida måste vänta tills efter graviditet.

Finns det en åldersgräns för hårborttagning med laser?

Vi tillämpar en åldersgräns på 18-år. Med målsmans godkännande kan dock behandling göras.

Kan man lasra överallt på kroppen?

Nej. Vi lasrar inte på:

– Slemhinnor ex. inne i näsan
– På huvudet (nacke och ansikte går bra)
– 2cm från ögonen (mellan och över bryn går bra)

Kan man lasra under menstruation?

Ja, det går bra om du använder tampong eller menskopp!