Diffusa felaktigheter om Laser i media!

Har du nyligen läst om de ”förskräckliga” skador en flicka i Nässjö fick efter sin laserbehandling? Som oftast i dessa alarmerande nyhetsinslag som jagar klick så undviker man att berätta hela sanningen. Jag vill inte på något sätt förringa det som denna stackars tjej råkat ut för. Den klinik som behandlat henne har gjort ett grovt misstag. Vad är det då som inte berättats i detta nyhetsreportage?

1. Det är INTE en laser som har använts. De har behandlat med en IPL som ofta beskrivs som en ”IPL-laser”. IPL är inte en laser, det är en stark lampa med diffust ljus som skjuts genom ett filter. Risken för skador är stor och den ger sällan ett permanent resultat.

2. De skador hon har fått är inte permanenta och kommer att läka. Det är också troligt att man har använt en bedövningssalva före behandling. Patienten känner då inte att det gör så pass ont att huden riskerar att skadas.

Vad bör man tänka på när man väljer behandling?

*Se till att du får en behandling med ÄKTA Laser.
*Använd INTE bedövningssalva. Att behandla med laser känns men ska inte göra ONT.
Gör det ont ska styrkan sänkas. En patient som bedövats har inte möjlighet att kommunicera korrekt med utföraren och risk för felbehandling uppstår.
*Gå på en konsultation, de erbjuds oftast gratis. Då får du en uppfattning om företaget, svar på dina frågor, en behandlingsplan samt göra en testyta för att du ska både se och uppleva en laserbehandling. Känner du dig nöjd och trygg efter konsultation så är det dax att boka ditt första besök.

Lämna ett svar