Lymfmassage

This post is also available in: English

LYMFMASSAGE

Välkommen att uppleva och lära dig mer om lymfmassage, en effektiv behandling utförd av vår lymfterapeut Erika! Här kommer du att upptäcka fördelarna med lymfmassage, vad det innebär och hur det kan hjälpa dig att uppnå optimal hälsa och välbefinnande.

Vad är lymfmassage? Lymfmassage är en manuell terapeutisk teknik som syftar till att stimulera lymfsystemet i kroppen. Detta system ansvarar för att transportera bort överflödig vätska, slaggprodukter och toxiner från kroppen, samtidigt som det stärker immunförsvaret. Genom att använda specifika massagegrepp och rörelser främjar lymfterapeuten lymfflödet, vilket kan resultera i en mängd olika hälsofördelar.

Fördelar med lymfmassage

  1. Minskad svullnad: Lymfmassage kan hjälpa till att minska svullnad och ödem genom att förbättra lymfflödet och avlägsna överflödig vätska från vävnaderna.
  2. Avslappning och stressreducering: Lymfmassage har en lugnande effekt på nervsystemet och kan hjälpa till att minska stress och ångest, främja avslappning och förbättra sömnen.
  3. Ökad cirkulation: Genom att stimulera lymfsystemet och förbättra lymfflödet kan lymfmassage hjälpa till att öka blodcirkulationen i kroppen, vilket främjar syre- och näringsförsörjningen till vävnader och organ.
  4. Förbättrad immunfunktion: Lymfsystemet är en viktig del av immunförsvaret, och lymfmassage kan bidra till att stärka immunförsvaret genom att öka lymfocyterna (vita blodkroppar) och förbättra deras funktion.
  5. Förbättrad hudkvalitet: Lymfmassage kan bidra till att förbättra hudens kvalitet genom att stimulera kollagenproduktionen och öka syre- och näringsförsörjningen till hudceller.

Vår lymfterapeut: Vår lymfterapeut Erika är välutbildad och erfaren inom området och strävar alltid efter att ge dig en professionell och individanpassad behandling. Hon kommer att använda olika tekniker och grepp för att stimulera lymfsystemet på ett skonsamt sätt och anpassa behandlingen efter dina specifika behov och mål.

Vem kan dra nytta av lymfmassage? Lymfmassage passar ALLA och kan vara till stor nytta för personer med olika hälsotillstånd eller som vill förbättra sin övergripande hälsa och välbefinnande. Det kan vara särskilt fördelaktigt för personer med lymfödem, svullnad efter operation eller skada, fibromyalgi, kronisk trötthetssyndrom, premenstruella symtom (PMS) och celluliter. Det kan också vara till hjälp för dem som vill stärka sitt immunsystem eller bara uppleva avslappning och förbättrad cirkulation.

Våra lymfterapeuter ser fram emot att hjälpa dig att nå dina hälsomål och uppnå optimalt välbefinnande genom denna skonsamma och effektiva behandlingsmetod. Varmt välkommen att boka en lymfmassage-behandling och uppleva fördelarna själv!

Lär dig att boosta ditt lymfsystem!

För dig som vill veta mer om det lymfatiska systemet och lära dig hur du själv kan boosta ditt lymfsystem så hittar du utförlig men lättförståelig information samt ett egenvårdsprogram här!

Givetvis så delar våra terapeuter med sig av sin kunskap när du är hos oss på behandling. På plats på kliniken så har vi även Emerald grön laser, EVRL-laser, Andullationsbädd, Vibrationsplatta samt Chi-maskin som alla ger din kropp en hälsoboost och gynnar ditt lymfsystem.

Orsaker till tröghet i lymfflödet

En tröghet i lymfflödet innebär att lymfsystemet inte kan göra sig av med vätska och slaggprodukter optimalt. Anledningarna till att man drabbas kan vara till exempel hormonella svängningar, blodsockersvängningar, långvarig stress, stillasittande eller åtsittande kläder.

Det här kan i sin tur ge upphov till ärr, som kan förvärra problemet ytterligare. När man pratar om ärr som lymfmassör syftar man inte bara på sådana som uppkommit av sår utan även sådana som man kanske inte skulle uppfatta som ärr när man ser på dem.

Det kan handla om märken efter gamla slag, att man ramlat, sprutor, insektsstick eller brännässlor. De kan se ut som streck, ett veck, en grop eller en prick. Många går med gropar eller ärr på armar och ben som de tror är celluliter men istället kan det vara ”ett ärr” som går att få bort genom att aktivera lymfsystemet.

Symtom på ett trögt lymfflöde

Nedanför ”ärren” bildas ofta fibroser, en slags ärrvävnad som uppkommit i fettväven då bindväv, hud och slaggprodukter växt ihop på grund av ett trögt lymfsystem. Det kan göra ont och kännas ömt vid beröring.

Förutom gropar och veck i huden kan ytterligare symtom på ett trögt lymfflöde vara svullnad, stelhet, trötthet och tyngdhetskänsla. Man kan också uppleva smärta eller molande värk.

Viss smärta kan masseras bort

Det som många tror är ett hud- eller fettveck de har på midjan eller höften kan vara ett sådant ”ärr”, en sammanväxning mellan hud och bindväv. Bindväven stramar åt kring ärren och då kan man uppleva diffus värk i kroppen.

När man löser upp kring ”ärret” och lymfflödet kommer i gång kan kroppen se ganska annorlunda ut efteråt. En lymfterapeuts jobb är att lossa på ärren så att det blir flyt igen. Vätska i kroppen trycker på nerverna och när flödet fungerar igen, minskar eller upphör smärtan.

Om man slipper sina smärtor mår man ju också mycket bättre överlag. Att man blir mjukare och smidigare i kroppen är värdefullt för det allmänna välbefinnandet. Det finns väldigt många som går med värk i kroppen när man inte behöver det.

Lymfmassage som komplement vid viktnedgång

Ett trögt lymfsystem kan också vara en av anledningarna till att man går upp i vikt eller inte lyckas gå ner. Överskottsvätskan som ansamlas när lymfflödet inte fungerar optimalt sägs göra att fettcellerna växer. Har man ett trögt lymfsystem så fastnar vätskan i kroppen och omvandlas så småningom till fett. Man kan göra allt rätt när det gäller motion och kost men fungerar inte lymfsystemet optimalt så går man upp i vikt ändå. Om man skapar ett bättre lymfflöde med lymfmassage och egenvård kan man alltså gå ner en del av den överflödiga vikten.

Kan ha effekt vid brännskador och efter bröstcancer

Lymfmassage kan var till hjälp vid brännskador eftersom huden blir mjukare och man lossar på ärren. Även bröstcancerpatienter, som opererat bort lymfknutor, kan få god hjälp av lymfmassage.

Behandlingsplan och resultat

Hur många behandlingar som krävs beror helt på vad man vill uppnå och hur stora besvär man har sedan innan. Men man bör inte gå oftare än varannan dag. Detta för att kroppen då inte hinner med. Mår man illa så kan det vara ett tecken på att man gått på behandlingar för tätt. I början av en lymfresa kan det vara fördelaktigt att gå 3–5 gånger med ungefär en vecka emellan gångerna, för att uppleva hur det ska kännas så att man vet man strävar efter. 

Många känner en positiv skillnad i kroppen direkt efter en lymfmassage. Man kan känna sig lättare, mjukare och ha mindre värk. En vanlig effekt av massagen är att man ryser när kroppen kommer i gång. Blir man varm har man ett gott lymfflöde och blir man kall har man lite kvar att jobba på.

Det är viktigt att ha druckit ordentligt med vatten innan, annars kan man uppleva kramp i till exempel fötter och ben. Har man druckit ordentligt kommer man i stället att känna hur det bubblar i benen och känna lymfflödet vid lymfmassagen. Ju bättre lymfflöde du har sedan innan desto mer känner du av det. 

 

This post is also available in: English