CRYOPEN BEHANDLING
Frysning med Cryopen - Allt du vill veta
Här svarar vi på alla frågor om behandling med Cryopen. Har du ytterligare frågor så kontakta oss gärna. Du är även välkommen att boka in en gratis konsultation.
Hur fungerar borttagning av fläckar & åldersvårtor med Cryopen?
Med Cryopen fryser vi med 55 bars tryck ned fläcken/vårtan till -89c vilket slår sönder cellerna och förstör den. Det kan behövas flera behandlingar men ofta räcker det med en eller två. Varje behandling tar oftast mellan 10-30 sekunder.
Att tänka på vid märken i ansiktet
Vi kan ta bort märken även i ansiktet. Dock vill vi att ni är medvetna om att det oftast blir någon ny form av märke kvar.
*Man kan få en pigmentförändring. Det vill säga en ljusare eller en mörkare nyans vid behandlingsområdet. De kan finnas kvar under några månader och i vissa fall under en mycket längre tid.
*Har du mycket mörk hy så är risken för hyperpigmentering (ljusare fläckar) högre än för övriga.
*Efter behandlingen bildas en skorpa. Denna måste få sitta kvar så länge som möjligt. Om du är där och pillar bort den riskerar du irritation och infektion vilket kan ge ärrbildning.
*När huden är nybildad så blir den ofta röd eller rosa. Det kan ta tid innan det läkt helt.
Vi rekommenderar inte att ta bort märken i ansiktet under sommartid.
Vad ska man tänka på inför borttagning av fläckar/vårtor med Cryopen?
Det behövs inga särskilda förberedelser inför en cryopenbehandling. Däremot rekommenderar vi att inte ta bort märken i t.ex. ansiktet eller andra ofta exponerade ytor under sommartid.
Det som passar bäst att ta bort med cryopen är märken eller hudflikar/skintags som verkligen stör dig. Dvs sticker ut, är i vägen, är stora, sitter illa till etc. Åldervårtor/mjällvårtor fungerar utmärkt.
Små märken eller märken som sitter väldigt synligt tex i ansiktet bör du fundera på om det verkligen är rätt att ta bort. Du riskerar alltid att få ett nytt typ märke eller ärrbildning.
EXTREMT VIKTIGT: Det är av yttersta vikt att du själv är säker på att dina ”fläckar” är godartade. Om du är det minsta osäker så måste du kontakta en läkare och få ett utlåtande. De behandlingar vi utför är enbart av kosmetisk natur.
Vad ska man tänka på efter behandling med Cryopen?
Strax efter behandlingen så kommer området att börja mörkna. Efter någon/några dagar är det ofta helt svart. Det kan uppstå en förhöjning kring området och i vissa fall kan det uppstå en blåsa. En skorpa kommer att bildas och det är viktigt att man inte pillar på den. Ju längre den sitter kvar desto bättre. Pillar du bort skorpan så riskerar du en mindre ärrbildning. Du ska inte utsätta området för solljus, det kan orsaka pigmentförändringar. Den nya hud som bildas efter borttagningen av fläckar/vårtor behöver få läka ut i lugn och ro. Det tar 2-6 veckor innan huden läkt men det tar ytterligare tid innan den har återhämtat sig helt. Den nya huden är ofta röd, sedan rosa och därefter blir den oftast vit.
Såret/skadan som cryopen orsakar ska behandlas som vilket småsår som helst. Det vill säga försök hålla det rent och torrt och låt det lufta om möjligt. Om det blir inflammerat så rekommenderar vi att ni lägger på en antiseptisk kräm tex LHP 1%.
Obs. Vissa större märken tar längre tid att läka, likaså märken som sitter på utsatta platser där det kan skava tex under bh-band, arm & knäveck, intimt etc.
Återbesök efter behandling med Cryopen
I priset för en behandling hos oss så ingår det vid behov ett återbesök (måste göras inom 9 månader). En ny behandling ska göras tidigast en månad efter den första.
Vilket resultat kan jag förvänta mig av en behandling med Cryopen?
Du ska kunna räkna med att bli av med själva fläcken helt. Ofta krävs det bara en behandling men det kan behövas fler för ett fullgott resultat. När du köper en behandling så ingår en uppföljande behandling i priset. Dock vill vi att ni är medvetna om att det oftast blir någon ny form av märke kvar. Ny hud blir först röd/rosa för att sedan oftast blekna och bli vitt.
Gör det ont att ta bort fläckar, skintags & åldersvårtor med Cryopen?
De allra flesta fläckar gör inte alls särskilt ont. Man känner att det blir kallt och en lite ilande/stickande känsla uppkommer. Det kan svida något direkt efter behandlingen och efter 10-15 min kan det klia något.
Dock så är behandlingen med Cryopen så snabb och enkel att ingen bedövning behövs.
Kan alla behandlas med Cryopen?
Cryopen är en mycket skonsam behandling men det finns några tillstånd där vi inte behandlar.
* Vi behandlar inte patienter med Diabetes typ 1 utom i undantagsfall.
* Vi behandlar inte patienter som genomgår kemo- eller radioterapi, det gäller från 4 veckor före påbörjad terapi fram till 4 veckor efter avslutad terapi.
* Vi behandlar inte under graviditet och amning.
* Vi behandlar inte om du är kylallergiker.
*Vi behandlar inte om du lider av kärlsjukdomar.
Kort uttryckt – Vi behandlar enbart friska personer. Sjukdomar, medicinering, hormoner och allergier som vi nämnt ovan påverkar kroppens läkningsförmåga negativt. Lider du av något av dessa hänvisar vi till sjukvården.
Är det någon åldergräns för behandling med Cryopen?
Nej , det finns ingen åldersgräns för behandling med Cryopen. Däremot kräver vi målsmans tillstånd för att behandla minderåriga och här hos oss behandlar vi inte barn (under 13 år).
Gör ni bedömning av om min fläck är farlig?
Nej. Vi arbetar bara med borttagning av fläckar av kosmetisk natur.
Bedömning av hudfläckar får och ska enbart göras av legitimerade och utbildade läkare och hudspecialister. Är du det minsta lilla osäker på din fläck så måste du kontakta din vårdcentral för ett utlåtande före behandling.
På din vårdcentral kan du få hjälp med större besvärande fläckar eller fläckar av tveksam natur. Anser de däremot att fläckarna enbart är kosmetiskt störande så kommer de hänvisa till privata kliniker. Då är du varmt välkommen till oss så hjälper vi dig!
Finns det några risker och biverkningar med en Cryopen behandling?
Även om en Cryoterapi är en relativt lågrisk behandling så finns det några biverkningar som kan uppkomma.
*Man kan få en pigmentförändring. Det vill säga en ljusare eller en mörkare nyans vid behandlingsområdet. De kan finnas kvar under några månader men den kan också bli kvar. Ofta blir det en vit fläck där du tagit bort något.
*Har du mycket mörk hy så är risken för hyperpigmentering (ljusare fläckar) högre än för övriga. Detta bör främst tas i beaktning vid behandling av ansikte, händer och dekolletage.
*Efter behandlingen bildas en skorpa. Denna måste få sitta kvar så länge som möjligt. Om du är där och pillar bort den riskerar du irritation och infektion vilket kan ge ärrbildning.
*Man kan få känselbortfall. I förekommande fall så har ett temporärt tillstånd av tappad känsel på behandlingsytan uppstått. Detta har upplevts på fingrar, vid anklar och bakom öron. Uppföljning av symptomen har visat att detta försvunnit efter ett par månader.
*Ett behandlat område får oftast håravfall. Det vill säga att ytan där själva fläcken har suttit kommer det inte växa hår på. Det finns helt enkelt ingen hårfollikel på den nya huden som kroppen producerar.
*Andra möjliga men mycket sällan förekommande bi-effekter
Ödem – en liten svullnad, blåsa. En mindre blödning. Smärta och svimning. Störning på kringliggande vävnad. Broskdefekt vid behandling av näsan eller örat. Konjunktival ektopi vid ögonlocksbehandling. Atrofiska eller hypotrofiska ärr.
Vad kan man ta bort med Cryopen?
Fibrom/Skin tags
Fibrom består av bindvävsceller samt kollagen och är ofarligt. Fibrom kan se ut som hudfärgade flikar eller som ett utstående födelsemärke utan pigment. De framträder oftast när man passerat 30-års åldern och kan variera i storlek, alltifrån någon mm till en cm, och förekommer ensamma eller som multipla. Små fibrom kallas för skintags och återfinns oftast på hals och axiller samt dekolletage. Ett fibrom kan även uppstå som en reaktion på ett insektsbett eller av man sticker sig på en taggig växt.
Före och efter bilder.
Pigmentfläckar/åldersfläckar/solfläckar/keratoser
Solskador och pigmentfläckar är ett vanligt förekommande problem som uppstår av olika anledningar och visar sig som bruna eller mörka fläckar i huden. Det kan röra sig om en eller flera enskilda fläckar (lentigo solaris) eller en mer utbredd fläckighet (melasma) som kan göra att hudtonen upplevs som ojämn.
De vanligaste orsakerna till pigmentförändringar är solexponering och hormonförändringar, t.ex i samband med graviditet eller medicinering. Även ålder påverkar då gamla solskador kan visa sig först ett decennium senare, så kallade åldersfläckar. Både män och kvinnor i alla åldrar kan drabbas.
Hos hud som drabbats av pigmentförändringar finns det alltid en benägenhet att nya fläckar uppkommer om huden exponeras för stark sol. Vi rekommenderar därav att man är försiktig med solning och använder solskyddsfaktor.
Vi rekommenderar enbart borttagning av grövre pigmentfläckar.
Före och efter bilder.
Hemangioma/smultronmärke
Hemangiom är en godartad tumör relaterad till blodkärlen, ett angiom, som vanligen syns på huden och på grund av sitt utseende och klarröda, rödlila eller mörkröda färg då kallas smultronmärke eller jordgubbsmärke. Hemangiom är vanligt förekommande, särskilt hos små barn, och försvinner normalt av sig självt utan att ge besvär. Detta skiljer hemangiom från eldsmärken som är permanenta.
Om man efter 10-års ålder fortfarande har kvar ett märke efter hemangiomet så kan man ta bort detta. Eldsmärken behandlar vi inte med Cryopen. Vänd er i detta fall till en hudspecialist.
Före och efter bilder.
Födelsemärken/leverfläckar/nevus
Ett födelsemärke är en mörk fläck på huden. Det innehåller extra mycket pigment, som är det färgämne som gör huden mörkare när den utsätts för sol. De flesta födelsemärken är ofarliga men det är viktigt att hålla koll på om de förändras. Födelsemärken kallas ibland leverfläckar och på medicinskt språk heter de nevus.
Födelsemärken kan komma var som helst på kroppen. De är mörka men kan skilja sig i storlek, form och färg. Födelsemärken kan vara svåra att se på mörk hud. En del har ett mindre antal märken men det är inte ovanligt med 70 eller fler.
Födelsemärken kan komma i olika åldrar. De första syns redan under de första levnadsåren, och sedan kommer det fler och fler fram till ungefär 30-års åldern. Kvinnor får ofta fler födelsemärken under graviditet.
Kontakta alltid en vårdcentral om du har ett födelsemärke som stämmer med ett eller flera av följande;
* Det övergår till att bli ett sår.
* Det växer eller ändrar form.
* Det ändrar färg eller blir flammigt.
* Det börjar klia eller blöda.
Vi tar aldrig bort födelsemärken om du själv inte är helt säker på att det är ofarligt. Är du det minsta osäker så måste du först besöka en läkare och få ett utlåtande.
Före och efter bilder.
.
Fettknölar/lipom/talgkörtelhyperlasi
Lipom i huden består av fettvävnad och är ofarliga. Du kan få fettknölar var som helst på kroppen. De flesta fettknölar är små och ger inga besvär men ibland kan de bli större och göra ont eller kännas obehagliga. Större lipom åtgärdas hos hudspecialist. Mindre kosmetiska lipom kan vi ta bort med Cryopen.
Före och efter bild.
Seborrheic keratoses/åldersvårta/talgvårta/mjällvårta
Åldersvårtor är kroniska bruna eller svarta hudfläckar, vanligen på huden i ansiktet, på bröstet, magen eller ryggen, som till utseendet påminner om hudcancer men som är helt ofarligt. Ytan kan bli skrovlig och anta ett vårtlikt utseende. Åldersvårtor kan komma redan i 20-års åldern och blir vanligare med åldern. Vårtorna smittar inte och är helt ofarliga. Seborroisk keratos är en mycket vanlig åkomma. Fläckarna, som är benigna tumörer, uppkommer ofta en och en, men kan också uppkomma i flertal i synnerhet med tiden.
Före och efter bilder.
