Cryopen behandling

This post is also available in: English

CRYOPEN BEHANDLING

Frysning med Cryopen - Allt du vill veta

Här svarar vi på alla frågor om behandling med Cryopen. Har du ytterligare frågor så kontakta oss gärna. Du är även välkommen att boka in en gratis konsultation.

Med Cryopen fryser vi med 55 bars tryck ned fläcken/vårtan till -89c vilket slår sönder cellerna och förstör den. Det kan behövas 1-3 behandlingar men ofta räcker det med en. Varje behandling tar oftast mellan 10-30 sekunder. 

Vi kan ta bort märken även i ansiktet. Dock vill vi att ni är medvetna om att det oftast blir någon ny form av märke kvar.

*Man kan få en pigmentförändring. Det vill säga en ljusare eller en mörkare nyans vid behandlingsområdet. De kan finnas kvar under några månader och i vissa fall under en mycket längre tid.

*Har du mycket mörk hy så är risken för hyperpigmentering (ljusare fläckar) högre än för övriga. 

*Efter behandlingen bildas en skorpa. Denna måste få sitta kvar så länge som möjligt. Om du är där och pillar bort den riskerar du irritation och infektion vilket kan ge ärrbildning.

*När huden är nybildad så blir den ofta röd eller rosa. Det kan ta tid innan det läkt helt.

Vi rekommenderar inte att ta bort märken i ansiktet under sommartid.

Det behövs inga särskilda förberedelser inför en cryopenbehandling. Däremot rekommenderar vi att inte ta bort märken i t.ex. ansiktet eller andra ofta exponerade ytor under sommartid.

EXTREMT VIKTIGT: Det är av yttersta vikt att du själv är säker på att dina ”fläckar” är godartade. Om du är det minsta osäker så måste du kontakta en läkare och få ett utlåtande. De behandlingar vi utför är enbart av kosmetisk natur.

Strax efter behandlingen så kommer området att börja mörkna. Efter någon/några dagar är det ofta helt svart. Det kan uppstå en förhöjning kring området och i vissa fall kan det uppstå en blåsa. En skorpa kommer att bildas och det är viktigt att man inte pillar på den. Ju längre den sitter kvar desto bättre. Pillar du bort skorpan så riskerar du en mindre ärrbildning. Du ska inte utsätta området för solljus, det kan orsaka pigmentförändringar. Den nya hud som bildas efter borttagningen av fläckar/vårtor behöver få läka ut i lugn och ro. Det tar 2-6 veckor innan huden läkt helt men det tar ytterligare tid innan den har återhämtat sig helt.

I priset för en behandling så ingår det ett återbesök. Uppföljningen ska göras tidigast en månad efter behandlingen. Då kontrollerar vi att det har läkt ordentligt samt om det behövs så utför vi ytterligare en behandling. I förekommande fall så ingår givetvis ett nytt återbesök. 

Du ska kunna räkna med att bli av med själva fläcken helt och hållet. Ofta krävs det bara en behandling men det kan behövas upp till tre för ett fullgott resultat. När du köper en behandling så ingår uppföljning och eventuella fler behandlingstillfällen i priset. Du betalar för att bli av med fläcken/skintagen/åldersvårtan och vi ser till att den/de försvinner helt. Dock vill vi att ni är medvetna om att det oftast blir någon ny form av märke kvar. Ny hud blir först röd/rosa för att sedan oftast blekna och bli vitt.

De allra flesta fläckar gör inte alls särskilt ont. Man känner att det blir kallt och en lite ilande/stickande känsla uppkommer. Det kan svida något direkt efter behandlingen och efter 10-15 min kan det klia något.

Dock så är behandlingen med Cryopen så snabb och enkel att ingen bedövning behövs.

Cryopen är en mycket skonsam behandling men det finns några tillstånd där vi inte behandlar.

* Vi behandlar inte patienter med Diabetes typ 1 utom i undantagsfall.

* Vi behandlar inte patienter som genomgår kemo- eller radioterapi, det gäller från 4 veckor före påbörjad terapi fram till 4 veckor efter avslutad terapi.

* Vi behandlar inte under graviditet och amning.

* Vi behandlar inte om du är kylallergiker.

*Vi behandlar inte om du lider av kärlsjukdomar.

Kort uttryckt – Vi behandlar enbart friska personer. Sjukdomar, medicinering, hormoner och allergier som vi nämnt ovan påverkar kroppens läkningsförmåga negativt. Lider du av något av dessa hänvisar vi till sjukvården.

Nej , det finns ingen åldersgräns för behandling med Cryopen. Däremot kräver vi målsmans tillstånd för att behandla minderåriga och här hos oss behandlar vi inte barn.

Nej. Vi arbetar bara med borttagning av fläckar av kosmetisk natur.
Bedömning av hudfläckar får och ska enbart göras av legitimerade och utbildade läkare och hudspecialister. Är du det minsta lilla osäker på din fläck så måste du kontakta din vårdcentral för ett utlåtande före behandling.

På din vårdcentral kan du få hjälp med större besvärande fläckar eller fläckar av tveksam natur. Anser de däremot att fläckarna enbart är kosmetiskt störande så kommer de hänvisa till privata kliniker. Då är du varmt välkommen till oss så hjälper vi dig!

Det finns nu även en tjänst på ett flertal Apotek där du kan få hjälp med att kolla upp dina födelsemärken. 

Även om en Cryoterapi är en relativt lågrisk behandling så finns det några biverkningar som kan uppkomma.

*Man kan få en pigmentförändring. Det vill säga en ljusare eller en mörkare nyans vid behandlingsområdet. De kan finnas kvar under några månader och i mycket sällsynta fall under en längre tid.

*Har du mycket mörk hy så är risken för hyperpigmentering (ljusare fläckar) högre än för övriga. Detta bör främst tas i beaktning vid behandling av ansikte, händer och dekolltage.

*Efter behandlingen bildas en skorpa. Denna måste få sitta kvar så länge som möjligt. Om du är där och pillar bort den riskerar du irritation och infektion vilket kan ge ärrbildning.

*Man kan få känselbortfall. I förekommande fall så har ett temporärt tillstånd av tappad känsel på behandlingsytan uppstått. Detta har upplevts på fingrar, vid anklar och bakom öron. Uppföljning av symptomen har visat att detta försvunnit efter ett par månader.

*Ett behandlat område får oftast håravfall. Det vill säga att ytan där själva fläcken har suttit kommer det inte växa hår på. Det finns helt enkelt ingen hårfollikel på den nya huden som kroppen producerar.

*Andra möjliga men mycket sällan förekommande bi-effekter
Ödem – en liten svullnad, blåsa. En mindre blödning. Smärta och svimning. Störning på kringliggande vävnad. Broskdefekt vid behandling av näsan eller örat. Konjunktival ektopi vid ögonlocksbehandling. Atrofiska eller hypotrofiska ärr.

this is a Cryopen
Cryopen

This post is also available in: English