Tatueringsborttagning

This post is also available in: English

Misstag måste inte alltid vara för evigt!

Ibland blev det inte som man tänkt sig och ibland kan det som kändes rätt då inte passa dig nu. När vi ska ta bort en tatuering inleder vi alltid med en kostnadsfri konsultation, antingen på plats eller digitalt.

Med ny teknik och världens första tvillingpuls kan vi erbjuda en säker, snabb och effektiv behandling. Under en laserbehandling tränger laserpulserna ner till det djup där färgen sitter. Bläcket splittras till små små partiklar som sedan forslas bort av ditt lymfsystem. Vi använder oss av supermoderna Q-terra Q10 som är en Q-switchad Nd:Yag laser. Den ger oss de bästa förutsättningarna för att behandla din tatuering.

Tatueringsborttagning

När det kommer till att ta bort en tatuering helt så är det vanligt att man undrar om det överhuvudtaget går. Svaret är att det absolut gör det men att man aldrig kan garantera det samt att det tar tid. Vill du tar bort en tatuering utan att få ärr så är det en process du behöver vara hängiven till och följa upp var tredje månad. Det är svårt att säga hur många behandlingar som krävs då det är individuellt men man brukar säga att det krävs ca 8-10 behandlingar för att ta bort en tatuering helt, med 3 månaders mellanrum för läkning. Vi utför ej borttagning av tatuering på eyeliner eller läppar.

Blekning inför en CoverUp

Den gamla tatueringen bör blekas ett par gånger inför en så kallad Cover-up. Räkna med 2-4 gånger för att din tatuering ska bli så pass blek så att den kan täckas med ett nytt motiv.

Borttagning av tatuerade ögonbryn

Microblading 3D ögonbryn
Även kallat stråteknik eller feather touch är en semi-permanent metod där tunna linjer tatueras ytligt för att fylla i ögonbryn där hår saknas eller där fyllighet önskas. Microblading sägs hålla i ca 3 år men om utföraren gör misstaget att fylla i för djupt eller med fel färg så kan borttagning med laser vara enda alternativet att få bort det.

Permanenta ögonbryn
Vissa väljer att använda traditionell tatueringsteknik även för ögonbryn. Bryntatueringar som appliceras med denna metod är mer permanenta. Likt vanliga tatueringar så varierar även resultatet beroende på utförare. Om resultatet inte motsvarar dina förväntningar kan borttagning tona ned eller ta bort resultatet permanent.

Testområde vid konsultation
Vissa kosmetiska tatueringsbläck innehåller metaller och annat material som kan oxidera när det laseras, och ibland får en ovanlig färg. Därför kommer vi att göra ett litet test på sidan av ögonbrynet minst 24 timmar innan hela behandlingen för att säkerställa att du är nöjd med hur resultatet kommer att se ut.

Frågor och svar

Det beror på olika faktorer tex. färg som använts, djup på tatueringen, ålder på tatueringen och vilka färger den innehåller. I många fall försvinner en tatuering helt på mellan 8-10 behandlingar. Tatuerade ögonbryn vanligtvis mellan 4-6 behandlingar.

Minst 3 månaders läkning krävs mellan varje behandling vid vanliga tatueringar.
Minst 6 veckors läkning krävs vid borttagning av ögonbryn.

1. Färg (eller färger) på tatueringen

 • Svart är den enklaste färgen i tatueringar att ta bort – lasern är starkast på svart och svarta bläckpartiklar är mindre till att börja med.
 • Grönt och blått kan vara knepigt om de är på den ljusare sidan. Mörkare nyanser bleknar lättare.
 • Rött och orange i tatueringar är mer komplexa. De försvinner oftast sist då det är svårare för laserstrålarna att bryta upp pigmentet.
 • Gult kan vara besvärligt då partiklarna är mycket stora och håller mycket värme.
 • Vitt bläck kan inte tas bort med laser utan bleknar vanligtvis av sig själv.

2. Texter och motiv

Skuggning bleknar vanligtvis ganska snabbt, medan linjer är mycket tätare och djupare och därför tar mycket längre tid. Tänk på att din tatuering kommer att förändras mycket under borttagningen, vissa delar bleknar snabbare än andra.

För att ta bort en cover up (en gammal tatuering täckt av en ny) tar det längre tid eftersom det finns dubbelt så mycket bläck. Den gamla tatueringen kan vara synlig ett tag när täckningen har bleknat. Det gäller även tatueringar som fyllts i efter ett tag.

3. Tatueringens ålder

Tatueringens ålder är en väldigt viktigt faktor som påverkar laserborttagningsprocessen.

Äldre tatueringar är benägna att blekna i färg vilket gör det enklare att ta bort bläcket helt. Äldre tatueringar kan kräva färre behandlingar av denna anledning.

En ny tatuering kan dock självklart tas bort men räkna med att det kommer ta längre tid då det är mer bläck kvar i tatueringen jämfört med en äldre.

Ja i de flesta fall går det! Vissa kosmetiskt tatuerade ögonbryn innehåller dock färger/ingredienser som ej går att lasra bort. 

Vissa kosmetiska tatueringsbläck innehåller metaller och annat material som kan oxidera när det laseras, och ibland får en ovanlig färg. Därför kommer vi att göra ett litet test på sidan av ögonbrynet minst 24 timmar innan hela behandlingen för att säkerställa att du är nöjd med hur resultatet kommer att se ut.

Ja i de flesta fall gör vi det. Vi tar inte bort på tex slemhinnor. Obs. att det vid dessa områden är besvärligare med läkning och att man är ännu känsligare här än på andra områden.

Ja det kan det tyvärr göra. Men den här maskinen är även den snabbaste så smärtan är över på väldigt kort tid. Vi kyler både under och direkt efteråt för att minimera smärtan. Vi rekommenderar även att köpa Emla-salva på apoteket innan behandlingen och ha på 2 timmar innan för att bedöva området.

Nej , lasermaskinen angriper endast pigmentet och inte huden i behandlingsområdet.
Men det kan uppstå vätskeblåsor efter behandling, speciellt om man inte är noggrann med att kyla hemma efter behandlingen. Uppstår blåsor måste man vara väldigt försiktig så dessa inte går sönder. Går de sönder så kan huden ta skada eller bli infekterad och i värsta fall kan det blir ärr vid läkningen av dessa!

Boka alltid en konsultation först! Vi har även digitala konsultationer för en smidig start.

Innan din bokade laserbehandling

För att uppnå bästa möjliga resultat och minimera smärta rekommenderar vi att du:

 • Skaffar en bedövningskräm på apoteket, som t.ex. ”Tapin” eller ”Emla”. Följ instruktionerna som följer med eller rådfråga apotekspersonal.
 • Tar bort parfym/smink/hudkräm på området under behandlingsdagen
 • Inte har gjort spraytan, använt brun utan sol eller gjort kemisk peeling 2 veckor före behandlingen
 • Om du har mycket hår – rakar området över tatueringen
 • Sov och ät gott 24 timmar innan
 • Om du har en menstruationscykel, observera att studier har visat att smärttoleransen är högst under dagarna 6-11 av din cykel.

Man ska kyla ordentligt med isklamp hemma så länge området känns varmt och även smörja med salvan som man får med sig. Pilla inte på eventuella vätskeblåsor.

Man ska även undvika direkt solljus minst 1 vecka efter behandling. 
Undvik hård träning, bastubad och pool med klorerat vatten den första veckan.

Man kan vara öm, svullen och röd några dagar efter behandlingen. Det kan även uppstå vätskeblåsor på huden, som man måste vara väldigt försiktig med.

Vissa människor upplever hypo- eller hyperpigmentering efter laserbehandling. Detta innebär att huden i sig antingen blir ljusare eller mörkare i området för tatueringen. Detta är sällan permanent men kan ta 6-12 månader att återgå till det normala.

 

 • 18 års gräns
 • Om du är gravid eller ammar
 • Har blödarsjuka eller keloidärrbildning
 • Äter mediciner som är blodförtunnande eller gör dig ljuskänslig
 • Gjort botox , fillers eller kemisk peeling i närheten av området de närmsta 2 veckorna
 • Vi utför ej borttagning av tatuering på eyeliner eller läppar.
 • Vi utför ej borttagning av tatuering närmre än 2 cm från ögonen.

Vi använder supermoderna Q-terra Q10. Vår maskin har den senaste tekniken och är en Nd:Yag laser utrustad med tvillingpuls för en säker, snabb och effektiv behandling. Vi kan tillskillnad mot många andra kliniker behandla alla färger.

This post is also available in: English