Laser hårborttagning Stockholm

This post is also available in: English

LASER HÅRBORTTAGNING STOCKHOLM

Laser hårborttagning - Allt du vill veta

Det finns många frågor om hårborttagning med laser och här försöker vi att besvara dem alla! Hittar du inte det du söker? Kontakta oss gärna för ytterligare frågor!

Vi på A Beauty Light arbetar med ÄKTA laser för hårborttagning och är belägna i Stockholm, Södermalm. Vi har både en kristallbaserad Alexandritelaser, DEKA Motus AX med både MOVEO teknik och traditionell AIR teknik, samt en Trippel Diodlaser utrustad med samtliga tre våglängder Alexandrite 755nm Diod 808 nm samt Yag 1064 nm i samma handenhet. De ger dig det bästa resultatet och är dessutom försedda med superkylning för en i princip smärtfri behandlingVi har mycket förmånliga priser, jämför gärna!

-Har du testat laser tidigare och inte blivit nöjd? Då har du kanske provat IPL och inte ÄKTA LASER! För vissa så räcker inte heller en Diodlaser för att bli av med håren. Har du envis hårväxt eller hormoniella problem så välj Alexandritelaser. Vill du ha den effektivaste lasern så ska du välja kristallbaserad Alexandritlaser MOVEO eller AIR. Förutsatt att du uppfyller kraven för vad som kan tas bort med laser och du har gjort många behandlingar och inte fått ett bra resultat så bör du byta lasertyp eller välja en ny behandlare. Antingen så har kliniken inte en bra laser eller så har de inte en lasertyp som passar dig eller så vet dom inte hur de ska använda sina maskiner alternativt så är de inte noggranna och lägger inte den tid som behövs för att få ett bra resultat. BYT KLINIK!

För att veta om laser passar just dig så läs all vår info nedan och boka gärna in en konsultation. Något som är mycket viktigt att veta är att många efter att de uppnått den effekt man önskar behöver underhålla sitt resultat med 1-2 behandlingar per år medan somliga klarar sig i många år innan de behöver en ”Touch Up”.

LASRAR finns i flera utföranden. För hårborttagning arbetar man med röd laser. Alexandritelaser, Diodlaser och Yaglaser. (Det finns även Rubylaser men de är enbart för minimini områden och används inte vid hårborttagningsbehandlingar.) En Alexandritelaser är både starkare och mer effektiv per session än övriga lasrar. En Alexandritelaser är kristallbaserad och kan aldrig tappa i styrka med åren. Diodlasrar är elektronikbaserade och behöver byta ut laserenheten med jämna mellanrum. De allra senaste Diodlasrarna är försedda med samtliga 3 våglängder 755, 808 samt 1064nm i en och samma handenhet vilket ger ypperligt bra förutsättning för samtliga hudtyper och hårväxter. 

En laser har ett koncentrerat ljus som tränger ned i huden med precision och effektivt dödar hårsäcken med minimal risk för skador. Inbyggda kylsystem skyddar huden och reducerar obehaget. En laserbehandling kan kännas men ska inte göra ont. Boka en konsultation så berättar vi hur vi kan hjälpa just dig och du får även möjlighet att göra en testbehandling så att du vet både hur laser fungerar och hur det känns.

TVÅ OLIKA TYPER AV KRISTALLBASERADE ALEXANDRITE LASRAR

ALEXANDRITE MOVEO En Alexandritelaser med Moveoteknik arbetar direkt mot huden och man tappar på så sätt inget av laserljuset när man arbetar. Med Moveo så lägger man serum/olja eller gel på området och arbetar sedan fram och tillbaka över området en stund. Kylningen är mycket stark och behandlingen gör mestadels inte alls ont. Ofta anses denna typ av laser vara den allra mest effektiva lasertekniken för hårborttagning då den både är en äkta kristallbaserad alexandrite samtidigt som MOVEO handtaget är litet och smidigt vilket gör att man kommer åt bra även på trixiga områden såsom intimt på både kvinnor och män. En Alexandritelaser med Moveoteknik klarar alla hudtyper 1-6 men är mest lämplig för hudtyp 1-5. Vi på A Beauty Light har en Alexandrite MOVEO och rekommenderar alla som startar sin laserhårborttagning att välja detta alternativ.

ALEXANDRITE AIR En vanlig Alexandritelaser blåser kall luft mot huden för kylning och skjuter skott för skott från distans och man försöker undvika att överlappa. De flesta skjuter runda skott (det finns ett fåtal som skjuter fyrkanter). När man använder luftkylning så brukar det kännas mer varmt och stickigt att behandla framförallt intimt. Vid luftkylning så används ingen gel på huden. En vanlig Alexandrite lämpar sig för hudtyp 1-4. (En Alexandritelaser utrustad med extra Yag kan även användas för hudtyp 4-6.) Vi på A Beauty Light har en Alexandrite AIR som passar för hudtyp 1-4. Vi rekommenderar att man först gör några gånger men vår MOVEO innan man eventuellt byter till AIR. Är du mycket mörkare på intim området så är MOVEO att föredra där. För män, och kvinnor med för den delen, med mycket envis hårväxt så kan AIR vara det bästa alternativet.

FLERA OLIKA TYPER AV DIODLASER
Alla diodlasrar skjuter nanometer 808. Sedan finns det diodlasrar som även skjuter nanometer 755 & 1064 så kallade dubbellasrar eller trippellasrar. Vissa äldre diodlasrar skjuter enbart skott för skott men de nya modernare diodlasrarna har även en svepande teknik. Diodlasrar skiljer ofta både i styrka och kyleffekt. En diodlaser tappar i styrka i takt med användning så det är viktigt att kliniken byter ut sin laserenhet i tid.
Med en diodlaser så lägger man gel på området man ska behandla.
Många kliniker gör reklam för att de har ”den största prisman” och det kan vara bra när man tex behandlar en rygg för då går det mycket snabbt men när man vill behandla lite trixigare områden såsom tex ansikte, armbågar, knän, fingrar, tår och intimt brasilianskt/hollywood så är en stor prisma direkt olämplig och helt omöjlig att komma åt med. De allra flesta moderna Diodlasrarna lämpar sig för alla hudtyper 1-6.

IPL är en ljusbehandling med diffust ljus som skickas mot huden via en lampa försedd med filter. Det är en gammalmodig behandling som mest kan liknas med en vaxning som ger en längre effekt. IPL ger mycket sällan ett permanent resultat. Det är också hög risk för brännskador och det gör ont att bli behandlad. Ofta lockas det med bedövningssalvor vilket bara ökar risken för skador. ”IPL laser” existerar inte, IPL är en lampa och inte en laser.

Skillnaden mellan laser och IPL

Nej, inte hos oss. Våra behandlingar görs med lasrar med superkylning och är i princip helt smärtfria! När det är mycket hår på ett område så kan det bli lite varmt och kännas lite stickigt. Vi anpassar så att du inte tycker att det känns för hett eller för stickigt. Kommunikation är A och O för att få både ett bra resultat och en bra upplevelse.

Det finns andra äkta lasrar på marknaden som tyvärr fortfarande kan göra ganska ont. Be om att få känna hur det känns innan du bokar in en behandling hos någon annan. Alla seriösa kliniker erbjuder dig en gratis konsultation.

-Har du testat laser tidigare och det har gjort riktigt ONT? Då har du till 99% provat IPL och inte ÄKTA LASER!

Har du mycket riklig hårväxt med tjocka mörka strån så blir det lite jobbigare än om du har mindre och tunna ljusa strån. Oavsett så anpassar vi behandlingen för just dig.

Enda gången då vi tyvärr inte kan ta bort hårväxt utan att det gör ont så är det om du vill ta bort hela skägget. Vi måste gå på hårt för att få ett bra resultat där och det passar oftast bara hudtyp 1-4.

  • Avstå från att sola
    -Du bör avstå från att sola:
    Med Diodlaser 1 vecka före samt efter behandling.
    Med Alexandritelaser 3-4 veckor före samt efter behandling.
    Solbränd hud reducerar effekten av behandlingen och ökar risken för pigmentförändringar (pigmentförändringar efter behandling är dock mycket ovanligt och ses bara hos mindre än 1 % av patienterna). Använd absolut inga brun utan sol produkter. Bäst är om du undviker att sola under hela din behandlingsperiod.
  • Raka dig innan besöket
    -Avstå gärna rakning någon vecka inför besöket och låt området vila för att undvika irriterad hud. Håret ska sedan rakas 24-48h före behandlingen. Nyrakat går bra men en mycket kort utväxt på ca 1mm är det ultimata, det får dock inte vara längre än 2mm.
  • Vaxa, plocka eller blek inte håren
    -Vaxa, plocka eller blek ej håren minst fyra veckor före din behandling. Lasern verkar nämligen endast på hårsäckar som innehåller hår. Det hjälper inte att färga håren för att få ett bättre resultat, det är färgen in mot och vid hårroten som påverkar resultatet.
  • Kom nyduschad & utan krämer
    -Kom nyduschad och använd INGA krämer, deo etc på kroppen.

Det krävs att hårroten värms upp till 72 grader för att den ska dö och då inte kunna låta ett nytt hårstrå växa upp. Man brukar räkna med 6-12 behandlingar för att uppnå optimal effekt. Anledningen till detta är att lasern bara kommer åt de aktiva hårsäckarna som är i växtfas. Vilande hårsäckar saknar hårstrån med pigment och upphettas därför inte av laserpulserna. Hårborttagningen kan ta allt mellan några minuter till några timmar beroende på vilka kroppsområden som behandlas. 

Det bör passera 2-12 veckor mellan behandlingarna eftersom man måste vänta tills de vilande hårsäckarna blir aktiva igen, det skiljer beroende på vart på kroppen håren tas bort. En del patienter kan uppleva att det efter några behandlingar ser ut som om de plötsligt fått mer hår. Förklaringen är att de kvarvarande vilande hårsäckarna “aktiveras” av lasern snabbare än de skulle ha gjort utan behandling. Detta är enbart positivt – då får vi enklare bort dessa “nyaktiverade” hårsäckar vid nästa behandling! Hudpartier utan hår eller med bara ”fjun” bör inte behandlas då man istället kan trigga igång hårväxt.

Inför en behandling med laser så ska du ha rakat området innan. När man använder en Diodlaser eller Alexandritelaser med moveoteknik så läggs antingen gele eller speciell olja på området för att ge bra kontakt och glid när munstycket ska föras över huden. Vid vanlig alexandritelaser så används inget på huden då man skjuter laser på lite avstånd från huden.  Område för område arbetas igenom och när det är klart så torkas eventuell kvarvarande olja/gele bort. Om du lasrat intimt så får du lite tid för dig själv till att torka dig och klä på dig.

Efter ett besök med Diodlaser kommer du knappt märka av att du har varit på en laserbehandling. Du kan möjligtvis få en viss hudrodnad. Efter Alexandrite kan vissa bli lite röda och lite svullna. En svalkande Aloe Vera kräm kan då kännas skön. Undvik att klia/riva på huden om den är irriterad. Undvik allt som kan generera värme såsom varma eller heta duschar, bastu eller träning i 48 timmar. Undvik även poolbad under denna tid..

En till två veckor efter behandlingen så kommer håret att börja falla av, inte allt hår men mycket av det. 3-4 veckor efter behandlingen så bör du märka att det hår som eventuellt växer ut oftast är tunnare, mjukare och växer långsammare.

Efter en laserbehandling är det viktigt att skydda behandlade kroppsdelar från solen och använd hög solskyddsfaktor. Detta gäller framför allt de första 3-4 veckorna efter behandling. Direkt efter en behandling kan du i övrigt leva som vanligt. 

Ibland kan man få lite fläckar efter lasern, oftast för att man inte följt de riktlinjer som vi listat ovan. På ljus hy kan de vara lite röda och på mörkare hud kan de se mörka/svarta ut. Dessa försvinner efter några veckor ibland något längre men dom försvinner. I vissa undantagsfall ses enstaka vattenblåsor som försvinner spontant inom 48 timmar. För mer information om eventuella biverkningar läs avsnittet om risker längre ner på sidan.

Det är uttryck för hur mycket hår som man väljer att ta bort intimt.

Bikini är när man tar bort längs bikinilinjen så att inget hår syns när man använder en trosa utan string.

Brasilianskt är när man tar bort nästintill allt både på framsida och mellan skinkor.

Hollywood kallas det när man tar bort precis allt hår intimt.

Manzillian är ett uttryck för brasilianskt för män.

Vi tar bort hår brasilianskt/hollywood på både kvinnor och män. Det kan vara svårt att hitta kliniker som utför laser intimt på män. Hos oss är dock alla välkomna!

Short, medium and long boxerManzillian = intimt fram där du väljer om du vill spara en liten del samt mellan skinkor.
Hollywood = då tar man bort allt intimt fram samt mellan skinkor.
Kort/Medium/Lång boxer = vi tar bort allt du vill på detta område.

Lasern reducerar hårväxten rejält men du blir inte 100% hårfri. De allra flesta upplever att håret försvinner och att bara mjuka fjun och ev enstaka hår blir kvar. Det skiljer från person till person.

Förutsättningarna är olika. Ljus hy, mörka strån är det på pappret optimala men det finns fler faktorer som påverkar. Hormoner kan väcka slumrande hårsäckar till liv. Vissa kan behöva ”underhålla” med behandlingar genom åren för att ”ta död” på nyväckta hårsäckar. En död hårsäck är och förblir död. Däremot kan slumrande hårsäckar vakna till liv. Alla kroppar väcker upp en del slumrande hårsäckar med åren, det påverkas av genetik, hormoner, vissa preparat samt ålder. Något som är mycket viktigt att veta är att många efter att de uppnått den effekt man önskar behöver underhålla sitt resultat med 1-2 behandlingar per år medan somliga klarar sig i många år innan de behöver en ”Touch Up”.

Växtfaser 

Hårborttagning måste få ta lite tid. Då vi inte kan skynda på de olika växtfaserna måste vi anpassa oss till hårstrånas vilotid (Katagen). Det är bara hår i den aktiva växtfasen (Anagen) som vi kan ta bort. Hårborttagning kan ta allt mellan 5-18 månader beroende på vilket område som behandlas. Armhålor och bikini/intimt är oftast enklast och snabbast. Ansiktet kräver oftast fler behandlingar då hårstråna är lite tunnare. Det är också vanligt att just ansiktet kräver underhållsbehandlingar då vi har väldigt många hårsäckar där som kan vakna till liv. Ben och rygg tar oftast längst tid då viloperioden är mycket lång på dessa områden.

Att lasra bort hår är ingen qvick-fix för att få fina ben till våren. Det krävs lite planering men det tycker många med mig att det är värt, men jag vill understryka att resultaten kan variera från person till person. Mest handlar det då om hur många behandlingar man behöver för att bli nöjd. Vissa behöver bara 4-6 behandlingar medan andra kan behöva 10-12 behandlingar och vissa ännu fler. De allra flesta är dock mycket nöjda och känslan är oftast; -Varför har jag inte gjort det här för länge sen? 

Svåra/envisa områden 

Vissa områden på kroppen är ofta envisare än andra. Ansiktet, runt bröstvårtor, armbågar, knän och fingrar är typiska sådana. Intimt insida blygdläppar samt runt anus kan vara svåråtkomliga. I alla dessa fall så är kristallbaserad alexandrit med moveo att föredra. Den är både effektivare och kommer åt bättre då den har ett annat typ av munstycke.

Hormoner och tillskott

Vissa människor har mer produktion av hormoner än andra vilket kan resultera i att slumrande hårsäckar väcks. Det kan vara genetiskt men det kan också vara en hormoniell störning såsom tex. syndromet PCOS. Hårväxt kan även påverkas av vissa kosttillskott. Med ålder så ändras också hårväxten, på huvudet och intimt blir det mindre och tunnare medan på kroppen i övrigt kan det öka. Kvinnor får ofta lite mer hår på tex. överläpp och haka. Män får ofta hår på näsa och öron. Har de inte haft hår på ryggen tidigare så kommer det ofta där med. Har du mycket vilande hårsäckar så kan du behöva göra underhållsbehandlingar.

Laser fungerar inte för alla 

Grundförutsättningen är att håret måste vara mörkare än huden för att en laserbehandling ska fungera. Detta gör bland annat att det ofta är svårt att få bra resultat på väldigt mörka hudtyper även om håren är mörka men även på väldigt ljusa hudtyper som har väldigt ljusa hår.

Om ditt hår är mycket ljust/vitt, grått eller rött så fungerar inte laser för att ta bort hår. Ibland så kan det vara så att om ditt hår på huvudet går åt det röda hållet men håret på andra ställen ser mer mörkt än rött ut så kan det fortfarande innehålla det röda pigmentet och då blir det svårt att få ett resultat. Så tillhör du de med misstänkt röda pigment så ska du till att börja med välja kristallbaserad alexandritlaser. Tycker du inte att du får ett resultat alls så bör du göra diatermi. Tycker du att du ser resultat så kan det vara värt att fortsätta med laser men det kan vara svårt att få ett permanent resultat. Dock så tycker många att det är värt det även om man behöver fortsätta med underhållsbehandlingar.

Det finns ytterligare en parameter som påverkar om laser fungerar på din hårväxt, det finns nämligen fem typer av hårstrån. Vid hårborttagning med laser så förs laserenergin ner till hårroten genom pigmentsträngen i håren, även kallad medullan. Den kan se ut på flera sätt.

1. Kontinuerlig medulla– Pigmentsträngen går hela vägen ner till roten utan avbrott. Dessa går bra att behandla.
2. Avbruten medulla– Pigmentsträngen är avbruten med jämna mellanrum. Kan vara svårbehandlat om inget pigment finns vid roten.
3. Fragmenterad medulla– Här är medullan avbruten utan symmetri. Kan vara svårbehandlat om det är för lite pigment nära roten.
4. Solid medulla– Kontinuerlig pigmentsträng som läcker ut i cortex, dvs hela håret är pigmenterat. Detta är det absolut enklaste hår att behandla med gott resultat. 
5. Ingen medulla– Röda, gråa, vita samt väldigt ljusa hår har ingen pigmentsträng och går därför inte att behandla med laser.

Lasern reducerar hårväxten rejält men du blir inte 100% hårfri. De allra flesta upplever att håret försvinner och att bara mjuka fjun och ev enstaka hår blir kvar. Det skiljer från person till person.

Något som är mycket viktigt att veta är att många efter att de uppnått den effekt man önskar behöver underhålla sitt resultat med 1-2 behandlingar per år medan somliga klarar sig i många år innan de behöver en ”TochUp”.

Så varför läser man då om ”permanent hårborttagning”?
Jo, hårborttagningen är permanent så till vida att när man skadat/dödat en hårsäck så kommer just den hårsäcken inte kunna producera hår igen. Det är alltså en permanent skada. Många väljer att istället att använda uttrycket ”permanent hårreducering”. Det är samma här, skadan och reduceringen är permanent. Dock så kommer väldigt många att få helt nya hårsäckar aktiverade med åldern. Dessa hårsäckar finns liggande latent i kroppen ända sedan födseln och de ”portioneras” sedan ut av kroppen under hela din livstid. Hur mycket hårväxt du har beror främst på etnicitet men även på hormoner. Därav så kommer du att få mycket olika svar på frågan om hur bra effekt och hur många gånger som andra har gjort och hur de har upplevt laserhårborttagning.

 

Vad är follikulit?

Follikulit är ett annat namn för hårsäcksinflammation. Hårsäckarna är små fickor som varje hårstrå på kroppen sitter i. Bästa sättet att undvika hårsäcksinflammationer är att helt enkelt lasra bort håret.

Varför får man hårsäcksinflammation?

Hårsäcksinflammation uppstår när bakterier eller svamp tagit sig in i en hårsäck. Det beror ofta på att du rakat eller vaxat dig så att små skador uppstått i huden. Inåtväxande hårstrån, hårstrån som växer inåt i huden, kan också göra att det bildas en liten öppning för smittämnen att ta sig in i hårsäcken. Även inåtväxande hårstrån uppstår ofta på grund av rakning och vaxning. Väldigt åtsittande kläder är en annan orsak till inåtväxande hårstrån och hårsäcksinflammation.

Hur får man bort hårsäcksinflammation?

Oftast går hårsäcksinflammation över av sig självt. Du kan prova receptfria läkemedel på apoteket som du kan badda på det drabbade området för att motverka bakterier. Ibland behövs behandling med antibiotika eller svampdödande medel.

Kan man få en hårsäcksinflammation vart som helst?

Ja, du kan få en hårsäcksinflammation i alla hårsäckar på kroppen. Vanligast är dock att inflammation uppstår där du rakar eller vaxar dig. Bröstet, ryggen, axlarna, benen, armarna och underlivet drabbas därför oftare av hårsäcksinflammation än andra delar av kroppen.

Vad kan jag göra själv?

En hårsäcksinflammation uppstår ofta på grund av att ett hårstrå växer inåt. Om du klämmer eller rör mycket vid området kring ett inåtväxande hår ökar risken för att bakterier kommer in i hårsäcken och orsakar en inflammation. Undvik därför att göra det. På apoteket kan du köpa lösning som motverkar bakterier som du kan badda det drabbade området med. Om du har mycket besvär behöver du under en tid även undvika att raka och vaxa dig samt undvika att bära åtsittande kläder.

Tar du bort hår med laser så minskar givetvis problem med hårsäcksinflammationer i samma takt som du blir av med håret.

För att minska besvär efter rakning är det bra om du

  • undviker engångshyvlar
  • inte lånar någon annans rakhyvel
  • använder en vass rakhyvel
  • fuktar huden innan rakning
  • rengör huden innan rakning
  • använder ordentligt med rakskum eller rakgel
  • trycker rakhyveln lätt mot huden
  • använder aftershave-produkter
  • smörjer in huden efter rakning.

Att rengöra huden innan rakning tar bort död hud och smuts som annars kan täppa igen hårsäckarna och göra att du får inåtväxande hårstrån. Aftershave-produkter lugnar huden och förebygger inflammation. Efter intimrakning finns speciella produkter du kan använda som är anpassade för den känsliga huden i underlivet.

Vi kan hjälpa dig att lindra besvär av pilonidalcystor genom att ta bort håret med laser. Laser minskar drastiskt risken för nya cystor. Välj alexandrielaser om du vill boka en behandling.

En pilonidalcysta är en varfylld böld som sitter mitt i ryggslutet, precis där skinkorna delar sig. Pilonidalcystan är ofarlig, ofta liten och knappt märkbar, men det kan också hända att den blir infekterad och gör ont. Då kan varet behöva tömmas ut, och om besvären återkommer kan man välja att operera bort pilonidalcystan en gång för alla.

Det är lite oklart hur pilonidalcystan uppstår. Förmodligen rör det sig om att ett hårstrå har tryckts tillbaka in i sin hårsäck, med en inflammation i hårsäcken som följd. Området kan svullna och kännas ömt. Ibland kan den inflammerade hårsäcken brista, och då bildas det en kanal under huden som kallas fistel. Hårsäcken kan även läcka vätska till hudens utsida.

Med tiden kan det bildas fler fistelgångar under huden. Om bakterier tar sig in kan fistelgången bli infekterad och en varböld uppstår. Inflammationer och bölder kan komma och gå utan att man själv är aktiv i uppkomsten.

Pilonidalcystan är alltså inte farlig, men den kan orsaka vissa besvär. För att undvika pilonidalcystor, eller lindra effekten av dem, kan det vara bra att ta bort håret i området där pilonidalcystan sitter, och hålla ordentligt rent. Det går att raka området men hårlaser är att föredra då det minskar risken för nya cystor.

Vi kan underlätta för både dig med Hirutism och PCOS till ett liv med mindre problem med hårväxt. Även om det är svårt att få permanenta resultat då hormonstörningar gör att du producerar mer nya hårsäckar än andra människor så kan vi verkligen göra skillnad. Vill du boka in en behandling så ska du välja alexandritelaser. Misstänker du att du har PCOS eller Hirutism så bör du kontakta en läkare för utredning. Det finns hjälp att få och kunskap gör det lättare att leva med PCOS och Hirutism.

Hirsutism innebär ökad kroppsbehåring av manlig typ. Det handlar om en grov och mörkt pigmenterad behåring som typiskt är lokaliserad till överläpp och haka, runt bröstvårtor, i medellinjen på nedre delen av buken, ryggslutet samt ljumskar och lår, men även ”manligt” håravfall på huvudet. Denna behåringstyp stimuleras av androgener.

Den vanligaste orsaken till hirsutism är PCOS. Cirka 20 procent av patienter med hirsutism har dock helt normala androgennivåer och ingen PCOS. Hirsutism kan då förklaras av en ökad känslighet för androgener i hårfolliklarna. Sällsynta tillstånd som hormonproducerande tumör och andra specifika hormonella sjukdomar kan också orsaka hirsutism. Vidare kan vissa mediciner som antiepileptika, androgener och anabola steroider ge ökad kroppsbehåring.

Polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, är den vanligaste hormonella rubbningen hos kvinnor i fertil ålder och beror på ökad aktivitet av testosteron. Symtom på PCOS bör utredas med hormonprover och ultraljud av äggstockarna.

Gles eller utebliven menstruation, infertilitet, hirsutism och akne är symtom som inger misstanke om PCOS.

Polycystiska ovarier som påvisas med ultraljud innebär äggstockar med många äggblåsor och är ett fynd som ofta förekommer vid PCOS.

Övervikt och fetma är vanligt hos PCOS-patienter men förekommer även vid normal och låg vikt. Vid övervikt rekommenderas viktnedgång, eftersom viktminskning leder till förbättrad hormonbalans och menstruationsfunktion, minskad behåring samt ökad chans till graviditet då ägglossning spontant kan återkomma.

Menstruationsrubbning och hirsutism kan behandlas med kombinerade p-piller, gärna östrogendominerat om inga kontraindikationer föreligger.

Vid barnönskan och störd ägglossning ges hormonbehandling för att stimulera ägglossning eller vid behov IVF. Fertilitetspotentialen är oftast god.

Givetvis! Det går att boka en GRATIS konsultation. Du får möjlighet att göra en testbehandling så att du vet både hur laser fungerar och hur det känns. Kontakta oss gärna så får du svar på dina frågor och får veta just dina förutsättningar. Alla seriösa kliniker erbjuder gratis konsultation.

Välkommen att boka en gratis konsultation hos oss på A Beauty Light för laser hårborttagning i Stockholm.

Nej. Det finns flera anledningar till att vissa inte bör behandlas med laser.

Vita strån försvinner inte med laser. Även grått och rödblont hår fungerar inte med laser. Väldigt tunna, fina strån kan också vara svåra att ta bort men Alexandrite fungerar oftast bra även här. Hårstrået måste innehålla mer pigment än din hud för att kunna tas bort. För att ta bort strån utan pigment (vita/ljusgrå/rödblonda) krävs diametri, dvs man använder en nål som bränner varje enskild hårsäck var för sig. Däremot så kan man ibland hålla tillbaka hårväxten genom lasring men det kräver då att man kontinuerligt går på behandlingar.

Om man har mycket mörk hud eller är väldigt solbränd är laser inte optimalt även om det går. En tumregel är att det ska vara en tydlig färgskillnad mellan hårstråna som man vill ta bort och den omgivande huden. Med de nya moderna lasrarna såsom våra lasrar får man dock oftast ett bra resultat även på mörk hy.

Även vid viss medicinering som tex gör dig ljuskänslig och vid vissa sjukdomar skall inte behandling genomföras. Tertracyklin, annan antibiotika, kortison och Roaccutan, är några exempel. Detta går vi igenom i en hälsodeklaration före din behandling.

Nej. Det går inte att ta bort hår på platser där du har en tatuering då  lasern jobbar mot färg och därmed kommer att skada både huden och tatueringen. 

Lasern i sig kan egentligen inte göra skada men det finns inga studier gjorda och foster eller små barn kan inte ge sitt samtycke till studier. Därav säger vi nej till behandling av gravida eller ammande.

Vi tillämpar en åldersgräns på 18-år. Med målsmans godkännande kan dock behandling göras även på omyndiga.

Nej. Vi lasrar inte på:

– Slemhinnor ex. inne i näsan
– På huvudet (nacke och ansikte går bra)
– 2cm från ögonen (mellan och över bryn går bra)

Ja, det går bra om du använder tampong eller menskopp!

Nej, en hårlaser arbetar i det synliga spectrat av ljus. Den avger ingen farlig strålning. En hårlaser skickar ett riktat fokuserat ljus (energi) som omvandlas till värme när det absorberas upp av pigmentet i hårstrået. En hårlaser kan däremot om den används fel orsaka brännskador. Det är extremt viktigt att alla som vistas i behandlingsrummet använder skyddglasögon avsedda för ändamålet.

Nej, denna typ av laser är inte farlig för de intima delarna och påverkar inte testiklarnas funktion.

Om du besöker en seriös klinik med utbildning och kunskap är riskerna med laser hårborttagning minimala. Du bör ändock vara medveten om att strålning från laser kan orsaka skador och komplikationer vid felaktigt utförande alternativt att du som kund inte följer de rekommendationer om vad du får och inte får göra före, under samt efter behandlingen.

  • Ögonskador
    Vid behandling måste både patienten och behandlaren använda skyddsglasögon anpassade för ändamålet. Behandling närmre än 2 cm från ögonen får endast utföras under ansvar av legitimerad läkare.
  • Brännskador
    Använd ALDRIG bedövningssalva eller liknande. Du måste kunna känna om behandlaren använder för hög styrka.
    Brännskador kan ge upphov till både infektioner och ärrbildning. Ju mörkare din hud är, desto större risk för brännskador. Risken för skador kan också öka om du samtidigt använder vissa läkemedel eller brun-utan-sol-produkter. 
    Ibland kan man få lite fläckar efter lasern. På ljus hy kan de vara lite röda och på mörkare hud kan de se mörka/svarta ut. Dessa försvinner efter några veckor ibland något längre men dom försvinner. I vissa undantagsfall ses enstaka vattenblåsor som försvinner spontant inom 48 timmar. Detta undviks mestadels genom att följa rekommendationerna att inte utsätta huden för sol  både före och efter laserbehandling samt undvika allt som tillför värme såsom träning, bastu, varm dusch etc. 48h efter behandlingen. Håll huden väl fuktad. Klia aldrig om huden känns irriterad. Får du en hudreaktion så ta en antihestamintablett och försök hålla huden sval.
  • Hyper- och hypopigmentering
    Laser kan orsaka störningar i pigmenteringen vilket innebär att den behandlade huden blir mörkare eller ljusare än kringliggande hud. Du som har en mörkare hudtyp löper större risk än någon med ljus hy. Vet du med dig att du har lätt för att få pigmenteringar så bör du ha det i åtanke innan du gör en laserbehandling. Detta undviks mestadels genom att följa rekommendationerna att inte utsätta huden för sol  både före och efter laserbehandling samt undvika allt som tillför värme såsom träning, bastu, varm dusch etc. 48h efter behandlingen. Håll huden väl fuktad. Klia aldrig om huden känns irriterad. Får du en hudreaktion så ta en antihestamintablett och försök hålla huden sval. Viktigt också att inte lasra om du äter mediciner som gör dig ljuskänslig.
  • Strålskyddsmyndigheten

Ja absolut! 
Hårlaser är fantastiskt
men laser fungerar inte för alla 

Grundförutsättningen är att håret måste vara mörkare än huden för att en laserbehandling ska fungera. Detta gör bland annat att det ofta är svårt att få bra resultat på väldigt mörka hudtyper även om håren är mörka men även på väldigt ljusa hudtyper som har väldigt ljusa hår.

Om ditt hår är mycket ljust/vitt, grått eller rött så fungerar inte laser för att ta bort hår. Ibland så kan det vara så att om ditt hår på huvudet går åt det röda hållet men håret på andra ställen ser mer mörkt än rött ut så kan det fortfarande innehålla det röda pigmentet och då blir det svårt att få ett resultat. Så tillhör du de med misstänkt röda pigment så ska du till att börja med välja kristallbaserad alexandritlaser. Tycker du inte att du får ett resultat alls så bör du göra diatermi. Tycker du att du ser resultat så kan det vara värt att fortsätta med laser men det kan vara svårt att få ett permanent resultat. Dock så tycker många att det är värt det även om man behöver fortsätta med underhållsbehandlingar.

Det finns ytterligare en parameter som påverkar om laser fungerar på din hårväxt, det finns nämligen fem typer av hårstrån. Vid hårborttagning med laser så förs laserenergin ner till hårroten genom pigmentsträngen i håren, även kallad medullan. Den kan se ut på flera sätt.

1. Kontinuerlig medulla– Pigmentsträngen går hela vägen ner till roten utan avbrott. Dessa går bra att behandla.
2. Avbruten medulla– Pigmentsträngen är avbruten med jämna mellanrum. Kan vara svårbehandlat om inget pigment finns vid roten.
3. Fragmenterad medulla– Här är medullan avbruten utan symmetri. Kan vara svårbehandlat om det är för lite pigment nära roten.
4. Solid medulla– Kontinuerlig pigmentsträng som läcker ut i cortex, dvs hela håret är pigmenterat. Detta är det absolut enklaste hår att behandla med gott resultat. 
5. Ingen medulla– Röda, gråa, vita samt väldigt ljusa hår har ingen pigmentsträng och går därför inte att behandla med laser.

Nej, hos oss behöver du inte det. Däremot så vill vi att ni noggrant läser igenom den information som vi har här på denna sida. Har du fler frågor så är du välkommen att skriva till oss på mail, SMS, DM på Instagram, Messenger eller WhatsApp så svarar vi så snart vi har möjlighet. Första gången du besöker oss så kommer vi oavsett att göra en snabb hälsogenomgång och förklara hur hårlaser fungerar. De områden som du vill lasra ska vara rakade före besöket så om du vill visa hur det ser ut före rakning så ber vi er visa fotografier, inte låta håret vara kvar. 

Givetvis är du välkommen att boka in en gratis konsultation om du vill!

Det finns idag väldigt få krav och regler för kosmetiska laserbehandlingar. Marknaden är inte reglerad och inga tillstånd krävs. Därav är det extra viktigt att du som kund är noggrann och kontrollerar att behandlaren har de kunskaper som krävs. Alla seriösa kliniker erbjuder en gratis konsultation. Då får du möjlighet att både ställa frågor, testa hur laser känns och samtidigt få en uppfattning om du känner dig trygg med kliniken och behandlaren. Alla våra behandlare är utbildade på de maskiner vi använder.

Välkommen att boka en gratis konsultation hos oss på A Beauty Light för laser hårborttaning i Stockholm.

Så här lyder några av de krav och regler som finns idag:

-Utövaren måste följa strålskyddslagen.

Det betyder bland annat att man ska vidta de åtgärder och iaktta de försiktighetsmått som behövs för att hindra eller motverka skada.

-Behandling närmre än 2 cm från ögonen får endast utföras under ansvar av legitimerad läkare.

-Den som bedriver verksamhet med laser ska vara väl förtrogen med hur utrustningen används och känna till de risker som verksamheten kan innebära.

-När människor bestrålas med laser i samband med behandling i kosmetisk verksamhet får MTE överskridas för den som behandlas.

-Lasern måste vara godkänd och märkt efter svensk standard SS-EN 60825-1 eller likvärdig säkerhet.

Permanent hårborttagning

This post is also available in: English