Ta bort födelsemärken Stockholm

This post is also available in: English

TA BORT FÖDELSEMÄRKEN STOCKHOLM

Vad kan man ta bort med Cryopen?

Det finns många olika typer av märken, utväxter och vårtor som kan uppstå på huden. Många vill exempelvis ta bort lever fläckar. Det kan även vara utstående märken som stör eller känns som de är i vägen. Det går att ta bort märken både på kroppen och i ansiktet. Här går vi igenom vad vi kan ta bort med Cryopen.

Fibrom består av bindvävsceller samt kollagen och är ofarligt. Fibrom kan se ut som hudfärgade flikar eller som ett utstående födelsemärke utan pigment. De framträder oftast när man passerat 30-års åldern och kan variera i storlek, alltifrån någon mm till en cm, och förekommer ensamma eller som multipla. Små fibrom kallas för skintags och återfinns oftast på hals och axiller samt dekolletage. Ett fibrom kan även uppstå som en reaktion på ett insektsbett eller av man sticker sig på en taggig växt.

Före och efter bilder.

Fibrom Skintag

Fibrom Skintag

Fibrom Skintag

Fibrom Skintag

 

Solskador och pigmentfläckar är ett vanligt förekommande problem som uppstår av olika anledningar och visar sig som bruna eller mörka fläckar i huden. Det kan röra sig om en eller flera enskilda fläckar (lentigo solaris) eller en mer utbredd fläckighet (melasma) som kan göra att hudtonen upplevs som ojämn.

De vanligaste orsakerna till pigmentförändringar är solexponering och hormonförändringar, t.ex i samband med graviditet eller medicinering. Även ålder påverkar då gamla solskador kan visa sig först ett decennium senare, så kallade åldersfläckar. Både män och kvinnor i alla åldrar kan drabbas.

Hos hud som drabbats av pigmentförändringar finns det alltid en benägenhet att nya fläckar uppkommer om huden exponeras för stark sol. Vi rekommenderar därav att man är försiktig med solning och använder solskyddsfaktor.

Vi rekommenderar enbart borttagning av grövre pigmentfläckar.

Före och efter bilder.

Pigmentfläckar/åldersfläckar/solfläckar/keratoser

Pigmentfläckar/åldersfläckar/solfläckar/keratoser

Pigmentfläckar/åldersfläckar/solfläckar/keratoser

Hemangiom är en godartad tumör relaterad till blodkärlen, ett angiom, som vanligen syns på huden och på grund av sitt utseende och klarröda, rödlila eller mörkröda färg då kallas smultronmärke eller jordgubbsmärke. Hemangiom är vanligt förekommande, särskilt hos små barn, och försvinner normalt av sig självt utan att ge besvär. Detta skiljer hemangiom från eldsmärken som är permanenta.

Om man efter 10-års ålder fortfarande har kvar ett märke efter hemangiomet så kan man ta bort detta. Eldsmärken behandlar vi inte med Cryopen. Vänd er i detta fall till en hudspecialist.

Före och efter bilder.

Hemangioma/smultronmärke

Hemangioma/smultronmärke

Hemangioma/smultronmärke

Ett födelsemärke är en mörk fläck på huden. Det innehåller extra mycket pigment, som är det färgämne som gör huden mörkare när den utsätts för sol. De flesta födelsemärken är ofarliga men det är viktigt att hålla koll på om de förändras. Födelsemärken kallas ibland leverfläckar och på medicinskt språk heter de nevus.

Födelsemärken kan komma var som helst på kroppen. De är mörka men kan skilja sig i storlek, form och färg. Födelsemärken kan vara svåra att se på mörk hud. En del har ett mindre antal märken men det är inte ovanligt med 70 eller fler.

Födelsemärken kan komma i olika åldrar. De första syns redan under de första levnadsåren, och sedan kommer det fler och fler fram till ungefär 30-års åldern. Kvinnor får ofta fler födelsemärken under graviditet.

Kontakta alltid en vårdcentral om du har ett födelsemärke som stämmer med ett eller flera av följande;

* Det övergår till att bli ett sår.
* Det växer eller ändrar form.
* Det ändrar färg eller blir flammigt.
* Det börjar klia eller blöda.

Vi tar aldrig bort födelsemärken om du själv inte är helt säker på att det är ofarligt. Är du det minsta osäker så måste du först besöka en läkare och få ett utlåtande.

Före och efter bilder.

Födelsemärken/leverfläckar/nevus

 

.

Lipom i huden består av fettvävnad och är ofarliga. Du kan få fettknölar var som helst på kroppen. De flesta fettknölar är små och ger inga besvär men ibland kan de bli större och göra ont eller kännas obehagliga. Större lipom åtgärdas hos hudspecialist. Mindre kosmetiska lipom kan vi ta bort med Cryopen.

Före och efter bild.

Fettknölar/lipom/talgkörtelhyperlasi

Milier

Fettknölar/lipom/talgkörtelhyperlasi

Åldersvårtor är kroniska bruna eller svarta hudfläckar, vanligen på huden i ansiktet, på bröstet, magen eller ryggen, som till utseendet påminner om hudcancer men som är helt ofarligt. Ytan kan bli skrovlig och anta ett vårtlikt utseende. Åldersvårtor kan komma redan i 20-års åldern och blir vanligare med åldern. Vårtorna smittar inte och är helt ofarliga. Seborroisk keratos är en mycket vanlig åkomma. Fläckarna, som är benigna tumörer, uppkommer ofta en och en, men kan också uppkomma i flertal i synnerhet med tiden.

Före och efter bilder.

Seborrheic keratoses/åldersvårta/talgvårta/mjällvårta

Seborrheic keratoses/åldersvårta/talgvårta/mjällvårta

Seborrheic keratoses/åldersvårta/talgvårta/mjällvårta after WARTS

Seborrheic keratoses/åldersvårta/talgvårta/mjällvårta

Cryopen

This post is also available in: English